Klantenbinding: Leer je klanten kennen
Klantenbinding: Leer...

Klantenbinding: Leer je klanten kennen

· · 4 minuten

Doe eens een gokje: hoeveel procent van de klanten blijft trouw aan een merk zonder over te stappen naar de concurrentie? Het antwoord is verrassend - slechts 13%! Klantenbinding is bijgevolg cruciaal voor het succes van je bedrijf.

Wat is klantenbinding?

Klantenbinding, of customer retention, is het geheel van activiteiten om klanten zo lang mogelijk loyaal en tevreden te houden. Het heeft te maken met de duur van de klantrelatie, ook bekend als de ‘churn rate’.

Waarom is klantenbinding belangrijk?

 • Het is goedkoper om bestaande klanten te behouden dan nieuwe te verwerven.
 • Tevreden klanten zijn de beste promotors en leiden tot nieuwe klanten.
 • Verkopen wordt gemakkelijker omdat loyaliteit de koopbereidheid verhoogt.
 • Klanten stappen minder snel over naar de concurrentie.
 • Betrokken klanten leveren waardevolle feedback die je helpt bij het verbeteren van je producten en diensten.

Hoe verhoog je de klantenbinding?

Er zijn verschillende strategieën om je klantenbinding te verhogen:

 • Maak nieuwe klanten wegwijs: Zorg ervoor dat nieuwe klanten zich snel thuis voelen bij je. bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld door een introductiepakket of een welkomstbericht.
 • Gebruik de feedback van je klanten: Luister naar hen en gebruik hun feedback om je producten en diensten te verbeteren.
 • Zorg voor een loyaliteitsprogramma: Dit kan bijvoorbeeld een puntensysteem zijn waarbij klanten punten sparen voor korting op toekomstige aankopen.
 • Werk met een verwijzingsprogramma: Stimuleer klanten om je bedrijf aan te bevelen bij hun vrienden en familie door ze te belonen voor succesvolle verwijzingen.

Het belang van een CRM-systeem

Een CRM-systeem (Customer Relationship Management) is een hulpmiddel dat de relatie en interactie tussen je bedrijf en je klanten organiseert en beheert. Het helpt bij het automatiseren en integreren van klantgegevens en klantactiviteiten en heeft een impact op je klantenbestand, verkoop en bedrijfsprestaties.

Hoe start je met een CRM-systeem?

Het starten met een CRM-systeem begint met het verzamelen van relevante klantgegevens. Dit kunnen basisgegevens zijn, zoals naam en contactgegevens, maar ook persoonlijke gegevens, zoals aankoopgeschiedenis en voorkeuren. Daarnaast is het belangrijk om de verschillende contactmomenten met de klant (touchpoints) vast te leggen.

E-mailmarketing

E-mailmarketing is een krachtige tool om de klantenbinding te verhogen. Er zijn verschillende soorten e-mails die je kunt sturen:

 • Transactionele e-mails: Dit zijn e-mails die gerelateerd zijn aan een transactie of actie van de klant, zoals een aankoopbevestiging of een wachtwoordreset.
 • Promotionele e-mails: Dit zijn e-mails die een bepaalde product, dienst of aanbieding promoten.
 • Retentie e-mails: Dit zijn e-mails die bedoeld zijn om de relatie met je klant te onderhouden en te versterken, bijvoorbeeld door het delen van nuttige informatie of het aanbieden van exclusieve voordelen.

E-mailmarketing: tips & tricks

 • Zorg voor lead magnets: Een lead magnet is een waardevolle beloning die je aanbiedt in ruil voor de contactgegevens van een bezoeker. Dit kan bijvoorbeeld een gratis e-book, webinar of kortingscode zijn.
 • Hanteer het 80/20-principe: Zorg ervoor dat 80% van je content waarde biedt en slechts 20% gericht is op verkopen.
 • Gebruik nuttige online tools: Er zijn tal van online tools die het leven van een e-mailmarketeer een stuk makkelijker kunnen maken, denk bijvoorbeeld aan tools voor copywriting, grafisch ontwerp en beeldbewerking.
 • Verstuur je e-mails op het juiste moment: Hou rekening met het feit dat de beste tijd om een e-mail te versturen afhangt van je doelgroep.

Conclusie

Klantenbinding is niet alleen belangrijk voor het behoud van bestaande klanten, maar ook voor het aantrekken van nieuwe klanten. Door het implementeren van de bovengenoemde strategieën en het gebruik van een CRM-systeem, verhoog je de klantenbinding binnen je bedrijf.

Bedankt voor het lezen! Voor meer informatie en ondersteuning kan je altijd bij ons terecht. Neem contact met ons op, onze experts helpen je graag verder!

Deze blog is een samenvatting van het webinar Leer je klanten kennen dat we op 16 april 2024 organiseerden. Ben je benieuwd naar onze andere webinars? Neem een kijkje en schrijf je gratis in!

In dit artikel
Praat vandaag nog met een expert!

Wij geven je gratis advies op maat van je behoeften!

Maak een afspraak