Het verschil tussen een DIY en DIFM website: de beste keuze voor jouw bedrijf
Home / Tips & tricks / Het verschil tussen ...

Het verschil tussen een DIY en DIFM website: de beste keuze voor jouw bedrijf

· · 5 mins read

In een steeds groeiende digitale wereld is een website onmisbaar voor elke ondernemer. Maar een goede website bouwen, gaat niet over een nacht ijs. Het is belangrijk om te weten hoe je dit wilt aanpakken. Zo kan je kiezen om het helemaal zelf te doen (DIY of Do It Yourself) of je kan dit volledig uit handen laten nemen (DIFM of Do It For Me). Beide methoden hebben elk hun eigen voordelen en nadelen. Ben je niet zeker voor welke methode je best kiest? We leggen je uit wat het verschil is tussen een DIY en DIFM website zodat je de beste keuze kan maken voor jouw bedrijf.

Wat is een DIY website?

Zoals de naam doet vermoeden, ga je volgens de DIY methode je website helemaal zelf bouwen. Er bestaan verschillende websitebouwers die dit mogelijk maken zoals Wix en Squarespace. Met bijvoorbeeld de bekende drag-and-drop functie kan je onder andere tekstblokken, foto’s, formulieren en meer verslepen naar de gewenste plek. Dit is handig voor wie weinig tot geen technische kennis van websites heeft. Op termijn kan het wel moeilijker zijn om bepaalde elementen specifiek naar wens aan te passen. Dit is dan wel mogelijk bij een open source systeem zoals WordPress. Daarvoor moet je zelf in de achterliggende codes duiken, een basiskennis van coderen is dus mooi meegenomen.

De DIY methode is doorgaans een goedkope manier om je eigen website te bouwen. Dit is echter vaak een tijdrovend proces en wanneer er problemen opduiken, is het moeilijk om dit zelf aan te pakken zonder de nodige kennis. Iemand inschakelen die dit oplost voor jou kan in sommige gevallen ook voor heel wat extra kosten zorgen.

Wat is een DIFM website?

Wie een DIY website niet ziet zitten, kan kiezen voor een DIFM website. Daarbij schakel je een externe partij in die je website voor jou maakt. Denk bijvoorbeeld aan een freelancer of marketingbureau, gespecialiseerd in web design en development. Dit kost doorgaans meer dan een DIY website, maar je bent dan wel zeker van een volledig uitgeruste en functionele website. Dit is ideaal voor ondernemers die weinig tijd of kennis hebben om zelf aan een website te werken.

Een professioneel bureau zal ook steeds met jou nadenken en kijken naar de mogelijkheden op vlak van je doelen, timing, technische competenties en budgetten. Idealiter hebben zij ook kennis van marketing, SEO, e-commerce … Die combinatie is interessant om je bedrijf stevig op de kaart te zetten. Dit bespaart bijgevolg heel wat tijd, geld en zorgen. De investering in je DIFM website zal op die manier ook snel weer zijn vruchten afwerpen.

De voor- en nadelen van een DIY en DIFM website

Je hebt nu een bondige uitleg gekregen van het verschil tussen een DIY en DIFM website. Om het jou makkelijker te maken, hebben we alle voor- en nadelen van beide methoden in een tabel gegoten. Nu is het aan jou om te bepalen welke methode je voorkeur heeft.

VoordelenNadelen
DIY·       Het is goedkoper
·       Je kan je website op je eigen tempo afwerken
·       Het is tijdrovend
·       Je bent afhankelijk van de beschikbare tools
DIFM·       Je bent zeker van een professionele website
·       Het is tijdbesparend
·       Het kost meer
·       Je kan niet altijd zelf aanpassingen doen

In dit artikel
Praat vandaag nog met een expert!

Wij geven je gratis advies op maat van je behoeften!

Maak een afspraak