Er zijn een paar maanden voorbij en je houdt Google Analytics koortsachtig in de gaten om je statistieken van dichtbij te bestuderen. Ik herinner me de eerste keer dat ik Google Analytics opende om de prestaties van mijn eerste website te bekijken … Mijn enthousiasme was snel voorbij:
- Overal nummertjes
- Technisch jargon (Sessies, gebruikers, conversies …)
- Veel verschillende grafieken
Ben jij zelfstandige of zaakvoerder van een kmo? Dan heb je zeker niet de tijd om urenlang onderzoek te doen voordat je er iets van begrijpt. Maar maak je geen zorgen, ik geef je graag de 3 belangrijkste indicatoren mee om de evolutie van je SEO-optimalisatie te begrijpen.
1. De rol van organisch verkeer
Even ter herinnering: je website kan bezoekers krijgen via verschillende bronnen (we spreken hier van “verkeer”):
- Organisch: de bezoeker heeft je gevonden in de organische (of natuurlijke) resultaten van Google. Het is het resultaat van je SEO-optimalisatie.
- Direct: de bezoeker heeft het adres van je website rechtstreeks in zijn browser ingevoerd of hij heeft je site in zijn favorieten opgeslagen en heeft daar zo naar doorgeklikt.
- Referenties: bezoekers die op je website gekomen zijn door op een link op een andere site te klikken (zoals goudengids.be).
- Sociaal: bezoekers afkomstig van sociale netwerken (Facebook, Instagram, Twitter …).
In dit geval is het organische verkeer 70%. Dat betekent dat de SEO-optimalisatie van je site werkt, aangezien het gedeelte van het organisch verkeer het hoogst is. Dat deel kan kleiner zijn als je ook CPC-campagnes (Google Ads, Bing Ads, Social Ads, …) hebt lopen, omdat je dan ook heel wat bezoekers via dat kanaal zult krijgen.
Daarom is het noodzakelijk om de evolutie van dat gedeelte in de loop van de tijd te bestuderen. Om te vergelijken met een bepaalde periode of het jaar voordien, kan je filteren op datum in Google Analytics.
Hier kan je zien dat het stuk organisch verkeer 40% was vóór onze SEO-optimalisatie en dat het daarna naar 70% gestegen is.
Het aantal pagina’s per sessie en de gemiddelde duur van de sessies
Als je SEO-optimalisatie leidt tot veel nieuwe websitebezoekers, moet je ook controleren of het om gekwalificeerd verkeer gaat, daarmee bedoel ik verkeer dat relevant is voor jouw activiteit.
Als je een radioadvertentie hoort voor een winkel die hamers aanbiedt, zal je teleurgesteld zijn als die winkel alleen maar zagen verkoopt. Logisch. Je zal dan ook niet veel tijd in die winkel doorbrengen en niet de moeite doen om in elke gang een kijkje te nemen.
Hetzelfde geldt voor een website en daarom zijn het aantal pagina’s per sessie en de gemiddelde sessieduur van belang.
Ga naar Acquisitie, Overzicht en bekijk de indicatoren voor organisch verkeer (Organic Search).
Hier zie je een uitstekend resultaat: de bezoekers bekijken meer dan 2 pagina’s (op een site die uit 5 pagina’s bestaat) en ze blijven gemiddeld 1 minuut en 28 seconden op een pagina.
Er zijn geen vaste regels voor die indicatoren. Alles hangt af van het aantal pagina’s op je website en de hoeveelheid informatie die erop staat.
Conversieratio
Met deze indicator kan je heel concreet je “return on investment” meten. Een conversie is een actie die een websitebezoeker uitvoert. Het is aan jou om Google Analytics te vertellen wat je net wil meten wanneer je de eerste keer je parameters instelt. Op de websites die FCR Media bouwt, meten we bijvoorbeeld:
- Het aantal bezoeken op de contactpagina
- Klikken op telefoonnummer
- Klikken op het e-mailadres
- Verzonden contactformulieren
De conversieratio is het aantal conversies gedeeld door het aantal bezoekers (voor een bepaalde periode). Hoe hoger het getal, hoe meer je SEO-optimalisatie je mensen heeft opgeleverd die op zoek zijn naar jouw producten of diensten en die dus ook geconverteerd zijn. Het geeft ook aan dat je website duidelijk en goed gemaakt is.
Deze gegevens zijn zichtbaar op het niveau “Acquisitie”, “Overzicht”. Je kan ervoor kiezen om de globale conversieratio te tonen of per objectief.
Hier behaalt het organisch verkeer een conversieratio van 7,19% voor contactformulieren alleen. Dat is een goede score omdat we weten dat een correcte conversieratio meestal rond de 2 à 3 % ligt.
Je weet nu wat de top 3 prestatie-indicatoren zijn die je moet analyseren om te zien of je SEO-optimalisatie zijn vruchten afwerpt. Dat zijn zeker niet de enige en in een volgend artikel kom ik daar graag op terug. Maar met deze basis sta je toch al een hele stap verder.
Vind je dit alles toch maar ingewikkeld klinken? En heb je geen tijd om Google Analytics te analyseren? Contacteer gerust de SEO-experten van FCR Media. Zij kunnen jouw website optimaliseren en duidelijke rapporten van je resultaten voorleggen. Daarnaast contacteren we je regelmatig om onduidelijke termen of statistieken uit te leggen.