Heb ik Analytics op mijn website?
Weet je niet zeker of je Analytics op je site hebt? Test het met deze gratis tool. Hier zie je onder de rubriek SEO meteen of er een Analytics account voorzien is.
Bij FCR Media willen we onze klanten een helder en transparant beeld geven over wat er allemaal gebeurt op je website. Wij voorzien dan ook standaard voor al onze websites eenvoudige rapporten. Hier kan je als KMO of zelfstandige meteen mee aan de slag!
Het installeren van een Google Analytics account vergt technische vaardigheden en dit laat je dan ook het beste aan je websitebouwer of webmaster over. Zo ben je zeker van een correcte installatie.
Ik heb een Google Analytics account, wat nu?
Het neemt slechts enkele minuten in beslag om je Analytics te controleren. Zelfs al doe je het maar 2 keer per jaar, dan nog levert het waardevolle inzichten op.
De meest waardevolle informatie vind je onder het tabblad ‘Audience’. Dit tabblad geeft je antwoord op de volgende vragen:
1. Wanneer wordt mijn site bezocht ?
Het komt voor dat sommige activiteiten heel seizoensgebonden zijn.
Bijvoorbeeld: Bij een bedrijf dat actief is in tuinonderhoud, ziet het maandelijkse zoekvolume er als volgt uit.
Over het algemeen hebben de meeste ondernemers wel een goed zicht op hun pieken en dalen. Deze info in combinatie met deze van Google Analytics laat je toe om gericht promoties te lanceren, actiever met je website bezig te zijn en misschien andere producten naar voren te schuiven. Zo haal je het meeste uit de piekperiodes. Bepaalde evenementen kunnen er ook voor zorgen dat er meer bezoekers naar je website komen. Weten wanneer er meer bezoekers naar je website komen, zorgt ervoor dat je hier kan op inspelen. Denk maar aan gerichte promoties!
Niet enkel seizoenen kunnen invloed hebben op het aantal website bezoekers, ook het uur van de dag kan een rol spelen. Via Google Analytics kun je makkelijk zien op welke uren je website het meest bezocht wordt en welke dagen het populairst zijn. Zo kun je op het juiste moment je activiteiten promoten bij de doelgroep. Misschien loont het de moeite om een bezoekuur in te voeren of je openingsuren aan te passen? Google kan je hier een handje bij helpen om uit te vogelen of dit nuttig kan zijn!
2. Waar komen de website bezoekers vandaan?
Wanneer je een lokaal bedrijf runt, klinkt het evident om te veronderstellen dat je bezoekers uit de nabije buurt komen. Maar toch blijkt dit in de praktijk lang niet altijd zo. Via het geografische rapport in Google Analytics zie je meteen waar je bezoekers vandaan komen. Dit inzicht kan ook helpen bij het voeren van een online campagne of wanneer je je bedrijf wilt promoten op de sociale media.
Hieronder vind je een voorbeeld van een winkel uit Charleroi.
Je merkt dat er heel wat bezoekers afkomstig zijn uit de regio Brussel. Akkoord, de bezoekers uit de nabije regio zijn nog met iets meer, maar op de 2de plaats komt overduidelijk de regio Brussel.
Wat kun je hieruit concluderen?
Waarschijnlijk zoeken heel wat inwoners uit Charleroi tijdens de kantooruren naar info over de winkel. Ze zitten dan op hun werk in Brussel. Toch zou je kunnen veronderstellen dat ook inwoners uit Brussel zelf interesse hebben in je winkel. Misschien is een tweede vestiging of een pop-up in Brussel wel een goed idee? Heel wat Brusselaars hebben blijkbaar interesse te hebben in je gamma. Dit kan een niet te missen opportuniteit zijn!
Het kan natuurlijk ook dat je niet de juiste zoekwoorden gebruikt (zie ons artikel over zoekwoorden), waardoor heel wat bezoekers wel op je site komen, maar eens ze zien dat je in Charleroi gevestigd bent, geen verdere interesse hebben.
3. Welke leeftijd hebben ze?
Bovenop al het bovenstaande, kun je in Google Analytics ook de leeftijdscategorie van je bezoekers zien. Hiervoor moet je wel het demografisch rapport en de interesses activeren.
Door deze rapporten te bekijken kun je er als thuisverpleegster bijvoorbeeld achter komen of vooral oudere mensen boven de 65 je website bezoeken of dat de kinderen voor hun ouders op zoek gaan . De twee doelgroepen dien je anders te benaderen, dus dit inzicht is belangrijk. Als je weet wie je website bezoekt, kun je er ook de inhoud en de knoppen op afstemmen. Zo verhoog je de kans dat ze contact opnemen.
Het is ook mogelijk om uit de cijfers af te leiden wie je niet bereikt. Misschien kun je je communicatie aanpassen, waardoor je deze groep mensen wel bereikt? Als je online publiciteit maakt kun je trouwens vaak heel gericht communiceren richting een bepaalde leeftijdscategorie. Weten welke leeftijden je wel en niet aanspreekt, kan helpen om je budget optimaal in te zetten. Je zou zelfs met verschillende advertenties, voor verschillende leeftijdscategorieën kunnen werken.
4. Meer mannen of vrouwen?
Bekijken mannen of vrouwen je website? Google vertelt het je. Bij sommige producten of diensten ligt het voor de hand, maar toch kunnen de verhoudingen je vaak nog verbazen.
Eender welke zaak je ook runt, het kan interessant zijn of je vooral mannen of vrouwen naar je website trekt. Hier kan je immers je communicatie aan aanpassen. Je kunt ook de juiste producten naar voren schuiven en andere weglaten.
5. Waar zijn mijn bezoekers in geïnteresseerd?
Ondanks het feit dat de bezoekersgegevens anoniem zijn, Google Analytics geeft je alvast een idee waar de interesses van je bezoekers liggen.
Het gaat over algemene categorieën, maar ze kunnen toch enigszins bijdragen aan je digitale communicatiestrategie. Zo kun je beter targeten op de sociale media.
In het onderstaande voorbeeld van een installateur van alarmsystemen, blijken de de meeste bezoekers geïnteresseerd te zijn in buitenactiviteiten en eten. Op basis van deze info kun je een strategie uitdokteren met gerichte blogs en posts op de sociale media. Je zou een restaurantbezoek en het nut van alarmsystemen in één blog kunnen verwerken. Zo trek je nieuwe bezoekers aan en verhoog je de natuurlijke zoekpositie van je website in Google.
Google Analytics kan nog veel meer, maar met bovenstaande input heb je alvast de basis mee. Op basis van deze gegevens kun je alvast een beperkte bedrijfsstrategie en een online communicatiestrategie uitwerken.
Onze klanten die gekozen hebben voor een website met SEO, profiteren al van de aanwezigheid van Google Analytics. Een specialist volgt dit per kwartaal op. Waarom zou jij het ook niet proberen?
Doe beroep op onze online specialisten
Nicolas Martin: Expert in zoekwoorden, Google Ads campagnes en social media campagnes. Ik blijf continu op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, zodat ik onze klanten een maximale return on investment kan garanderen en professioneel kan adviseren.